DIETA NA PIĘKNĄ CERĘ
DIETA NA PIĘKNĄ CERĘ
Każdego dnia dokładasz wszelkich starań, by Twoja cera była gładka i pełna blasku. Stosujesz właściwie dobraną pielęgnację, odwiedzasz kosmetyczkę, nie wystawiasz twarzy na słońce bez filtra SPF. Mimo to, nie zawsze wygląda świeżo i zdrowo – pojawiają się na niej niedoskonałości, bywa szara i wygląda na zmęczoną. Zastanawiasz się, czy jest coś jeszcze, co możesz zrobić, by poprawić jej kondycję? Jest. Tak jak dbasz o cerę „od zewnątrz”, tak samo musisz zadbać o nią „od wewnątrz”, dostarczając jej witamin, minerałów i substancji odżywczych, których potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Szczególne znaczenie mają tu witaminy: C, A, E oraz PP, a także cynk, miedź i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Witaminy C, E i A należą do grupy silnych antyoksydantów. Są to substancje, które przeciwdziałają namnażaniu wolnych rodników, czyli cząsteczek, które niszczą zdrowe komórki, czyniąc w organizmie spore szkody. Gdy występują w nadmiarze, przyspieszają proces starzenie się skóry. Witamina C bierze udział także w syntezie kolagenu. Witamina PP (witamina B3) pomaga stymulować produkcję składników lipidowych, które odpowiedzialne są za właściwe nawodnienie naskórka. Dzięki temu wzmacnia barierę ochronną skóry, która staje się nawilżona i bardziej odporna na uszkodzenia. Kwasy tłuszczowe wpływają na jędrność, elastyczność i sprężystość skóry, a cynk i miedź to prawdziwe pierwiastki „urody”, które mają kluczowe znaczenie dla jej zdrowego wyglądu. Cynk przyspiesza proces naprawy naskórka i wspomaga produkcję kolagenu, a miedź posiada właściwości przeciwstarzeniowe, pomaga dotleniać skórę i regulować wydzielanie sebum, co ma szczególne znaczenie w pielęgnacji cery tłustej.
Zastanawiasz się teraz, jak dostarczyć skórze tych wszystkich składników „urody”? Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość – nie trzeba codziennie łykać garści tabletek. Wystarczy do swojej diety wprowadzić konkretne produkty w odpowiednich ilościach. Jakie? Listę znajdziesz poniżej.
RYBY – łosoś norweski, makrela atlantycka, śledź, sardynka i pstrąg to jedne z najbogatszych źródeł wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Ryby to także źródło witaminy E i A oraz cynku. Sięgaj po nie przynajmniej 2 razy w tygodniu. Jednocześnie pamiętaj, że niektórych gatunków ryb należy unikać – szczególnie tych, które pochodzą z zanieczyszczonych akwenów lub hodowane są w złych warunkach (np. panga i łosoś hodowlany).
ORZECHY WŁOSKIE – bardzo bogate źródło wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6 oraz kwasu omega-3. Zawierają one także cenne dla zdrowia aminokwasy, witaminy z grupy B oraz minerały – 30 g orzechów włoskich zaspokaja ok. 8% dziennego zapotrzebowania na cynk. Ze względu na dużą zawartość kwasów tłuszczowych, orzechy należą do produktów kalorycznych – 50 g to ok. 330 kcal, jednak ze względu na właściwości odżywcze warto wprowadzić je do diety.
AWOKADO – 100 g awokado (połowa średniej wielkości owocu) zaspokaja ok. 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę E i ok. 17% na witaminę C. W tej samej porcji znajdziemy 15 gramów tłuszczów, z czego aż 85% stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe omega-9 (głównie kwas oleinowy) oraz kwasy omega-6 (w postaci kwasu linolowego). Awokado jest również źródłem miedzi, cynku oraz witaminy A, B1, B2 oraz B3.
CZERWONA I ŻÓŁTA PAPRYKA – średnia papryka (po oczyszczeniu ok. 150 g) zaspokaja 200% dziennego zapotrzebowania na witaminę C – jest to jedno z jej najbogatszych źródeł. Ponadto, ta sama porcja zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Kładąc paprykę na talerz, nie musisz martwić się jej kalorycznością – 150 g to ok. 45 kcal, a więc za wprowadzenie jej do diety podziękuje Ci nie tylko skóra, ale i figura.
BROKUŁ – tak samo jak w przypadku papryki, brokuł jest niskokaloryczny (100 g to ok. 35 kcal) i bogaty w antyoksydacyjne witaminy C i A – już 80 g brokułu może zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Co więcej, zawiera on także cynk i luteinę, która również posiada właściwości antyoksydacyjne.
ZIARNA SŁONECZNIKA – pomimo niewielkiego rozmiaru ziarna słonecznika to niesłychanie bogate źródło witaminy E, witamin z grupy B, jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz cynku. Ziarna słonecznika są równie kaloryczne jak orzechy, dlatego po nie także sięgaj świadomie.
W pielęgnacji cery ważne jest także to, czego należy unikać. Pierwsze miejsce tej liście zajmuje cukier – pożywka dla bakterii i drożdżaków. Przyspiesza on również proces glikacji białek (także kolagenu), co może prowadzić do szybszego starzenia się skóry. Na miejscu drugim znajduje się alkohol, który odwadnia skórę i zaburza proces usuwania z organizmu toksyn (poprzez obciążanie wątroby). Unikać należy także żywności przetworzonej, a ograniczyć warto spożycie mięsa oraz wędlin – nadmiar białka zwierzęcego w diecie cechuje się działaniem prozapalnym.
Źródła:
https://www.healthline.com/nutrition/12-foods-for-healthy-skin
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/co-jesc-by-miec-zdrowa-cere/