Darmowa dostawa od 249,00 zł
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

KWASY OMEGA-3 – PRZECENIANE CZY NIEDOCENIANE?

2022-12-08
KWASY OMEGA-3 – PRZECENIANE CZY NIEDOCENIANE?

KWASY OMEGA-3 – PRZECENIANE CZY NIEDOCENIANE?

Poznaj 9 mniej znanych faktów na temat kwasów omega-3 i ich znaczenia dla Twojego zdrowia i samopoczucia.

KWASY OMEGA-3 – PRZECENIANE CZY NIEDOCENIANE?

O kwasach omega-3 każdy z nas wie dwie rzeczy. Po pierwsze, mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Po drugie, ich najlepszym źródłem są ryby. Obie z tych informacji są prawdziwe, ale stanowią jedynie kroplę w „morzu” faktów, które warto znać. Dlatego dziś postanowiliśmy przedstawić 9 ważnych informacji na temat kwasów omega-3, tak byś nie miał/a wątpliwości, że powinny na stałe zagościć w Twoim jadłospisie.  

1.     Kwasy omega-3 należą do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Jak sama nazwa wskazuje, są one niezbędne dla zdrowia i dobrego samopoczucia, ale organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wyprodukować, dlatego muszą być regularnie dostarczane wraz z pożywieniem.   

2.     Do kwasów omega-3 zaliczamy kwas linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA). Kwas ALA jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów – jego skuteczność można porównać z działaniem witaminy A, C i E. Kwas EPA charakteryzuje się m.in. silnym działaniem przeciwzapalnym i pomaga zmniejszać poziom „złego” cholesterolu, a kwas DHA ma zbawienny wpływ na układ krążenia i układ nerwowy.        

3.     Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Katanii w 2014 roku dostarczyły dowodów na wpływ kwasów mega-3 na nasze samopoczucie. Zgodnie z ich wynikami, osoby które regularnie spożywały kwasy omega-3 rzadziej doświadczały uczucia przygnębienia i spadków nastroju. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych i Tajwanu poszli o krok dalej – dowiedli, że suplementacja kwasami omega-3 pomaga łagodzić objawy depresji i stanów lękowych.  

4.     Kwasy omega-3 odgrywają ważną rolę w zapobieganiu chorobom układu kostnego – pomagają chronić przed zapaleniem stawów, łagodzą bóle stawowe i zmniejszają uczucie sztywności. Ponadto ułatwiają wchłanianie wapnia, co ma olbrzymie znaczenie w profilaktyce i leczeniu osteoporozy. 

5.     Kwasy omega-3 wspierają prawidłowe funkcjonowanie serca i układu krwionośnego. Przeciwdziałają procesom zapalnym w tętnicach, pomagają zapobiegać powstawaniu zakrzepów i zatorów, pomagają obniżać poziom złego cholesterolu (LDL) i podnosić poziom dobrego (HDL). Dzięki temu zmniejszają ryzyko zawałów serca oraz rozwoju miażdżycy.  

6.     Czy wiesz, że dieta bogata w kwasy omega-3 może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego aż o 55%? Ale to jeszcze nie wszystko. Kwasy omega-3 pomagają również zmniejszać ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet i raka prostaty u mężczyzn. 

7.     Kwas DHA to jeden z głównych składników strukturalnych siatkówki oka, a jego niedobór może prowadzić do problemów ze wzrokiem. W przypadku dzieci niedobór kwasów omega-3 w diecie może prowadzić do wad wzroku, a u dorosłych może skutkować zwiększonym ryzykiem zwyrodnienia plamki żółtej – to jedna z głównych przyczyn trwałego uszkodzenia oczu i ślepoty. 

8.     Produkty bogate w kwasy omega-3 to niezbędny element diety kobiet w ciąży. Istnieje szereg badań potwierdzających wpływ kwasów omega-3 na inteligencję i umiejętności społeczne dziecka, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia ADHD, autyzmu oraz porażenia mózgowego.  

9.     Kwasy omega-3 mają wpływ na rozwój dzieci nie tylko podczas okresu prenatalnego. Dzieci z odpowiednim poziomem kwasów omega-3 rozwijają się lepiej niż ich rówieśnicy z niedoborem – są od nich sprawniejsze ruchowo i rzadziej mają problemy z koncentracją.

Jak widzisz, kwasów omega-3 nie może zabraknąć w diecie całej Twojej rodziny bez względu na wiek Twoich najbliższych. Ich najlepszym źródłem są ryby (m.in.: łosoś, pstrąg, makrela, tuńczyk, śledź czy węgorz), skorupiaki (np. krewetki), oleje roślinne (lniany, rzepakowy), nasion lnu i chia, orzechy włoskie i migdały. Wystarczy pamiętać, by na obiad/kolację przyrządzać rybę przynajmniej dwa razy w tygodniu, do dressingu sałatowego używać oleju roślinnego, a zamiast słonych przekąsek, wybierać orzechy i migdały. To naprawdę proste!

 

Źródła:

*What Are Omega-3 Fatty Acids? Explained in Simple Terms (healthline.com)

*Omega-3 Fatty Acids and Depression: Scientific Evidence and Biological Mechanisms - PMC (nih.gov)

*Short-term supplementation of acute long-chain omega-3 polyunsaturated fatty acids may alter depression status and decrease symptomology among young adults with depression: A preliminary randomized and placebo controlled trial – ScienceDirect

*Maternal supplementation with very-long-chain n-3 fatty acids during pregnancy and lactation augments children's IQ at 4 years of age - PubMed (nih.gov)

Zaufane Opinie IdoSell
4.66 / 5.00 1221 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-11-20
OK.
2024-11-13
Wszystko Ok
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel