ODPORNOŚĆ NA PIĄTKĘ Z PLUSEM
ODPORNOŚĆ NA PIĄTKĘ Z PLUSEM Odporność organizmu to nie tylko kwestia wieku i genów. Na to, jak Twój organizm radzi sobie z niebezpiecznymi drobnoustrojami (wirusy, bakterie, grzyby), ma wpływ także Twoja dieta. To co jesz, wpływa zarówno na ilość, jak i na aktywność limfocytów (białych krwinek, komórek układu odpornościowego), które wytwarzają przeciwciała i neutralizują niebezpieczeństwo w przypadku kontaktu z drobnoustrojami. Dzięki odpowiedniej diecie możesz również wzmocnić błony śluzowe przewodu pokarmowego, które zaraz obok dróg oddechowych, stanowią pierwszą barierę dla atakujących Twój organizm drobnoustrojów. Zastanawiasz się, co dokładnie oznacza „odpowiednia” dieta i jakie produkty powinny się w niej znaleźć? Poznaj 5 największych sprzymierzeńców odporności, dzięki którym przestaniesz marnować czas na jesienno-zimowe infekcje.
1. WITAMINA C ORAZ AZgodnie z badaniami witaminy C i A wzmacniają układ odpornościowy – pomagają zwiększać zarówno poziom, jak i aktywność jego komórek. Co więcej, witamina C uszczelnia naczynia krwionośne, dzięki czemu pomaga zapobiegać infekcjom układu oddechowego. Dlatego obie powinny pojawić się w diecie każdego, kto chce stawić czoła jesiennym infekcjom. Ich najlepszym źródłem są oczywiście owoce i warzywa. Witaminę C znajdziesz nie tylko w cytrusach (m.in. w grejpfrutach, pomarańczach, mandarynkach, cytrynach i kiwi), ale przede wszystkim w papryce, która zawiera jej nawet kilka razy więcej niż cytryna, a także w szpinaku, brukselce i brokułach. Bogatym źródłem witaminy A jest marchewka, dynia, szpinak, bataty oraz sałata rzymska i czerwona. To może na drugie śniadanie sałatka owocowa, a na kolację zupa dyniowo-paprykowa lub pieczone bataty?
2. CZOSNEKCzosnek to źródło wielu witamin i składników mineralnych, m.in. witaminy C, B1, B2, PP, prowitaminy A, potasu, wapnia, magnezu oraz rzadkich mikroelementów (kobaltu, chromu i niklu). Pomimo faktu, że one wszystkie mają dobroczynny wpływ na organizm, to za właściwości wspierające odporność odpowiada przede wszystkim zawarta w nim allicyna. Jest to substancja należąca do związków siarkoorganicznych, charakteryzująca się silnym działaniem bakteriobójczym i grzybobójczym, która zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji, a jeśli już do niej dojdzie, skraca czas występowania objawów. Unikasz czosnku ze względu na jego nieprzyjemny zapach? Po „czosnkowym” posiłku sięgnij po natkę pietruszki lub jabłko, które szybko odświeżą Twój oddech.
3. FLAWONOIDYZwiązki bioaktywne o działaniu przeciwzapalnym, flawonoidy, to roślinny odpowiednik naszego układu odpornościowego – chronią rośliny przed chorobami oraz atakami szkodników. Okazuje się, że w takim sam sposób, jak zwiększają odporność roślin, mogą zwiększać też naszą, w szczególności na infekcje górnych dróg oddechowych – dieta bogata we flawonoidy zmniejsza częstotliwość występowania kaszlu, bólu gardła oraz kataru. Chcesz ich uniknąć? Jak najszybciej wprowadź do swojej diety rośliny strączkowe, sałatę, kapustę, brokuły, pomidory, czerwoną paprykę, ciemne winogrona, jagody, czarne porzeczki, aronię, wiśnie, jabłka oraz gorzką czekoladę.
4. PROBIOTYKIFlora bakteryjna przewodu pokarmowego to Twoja naturalna bariera ochronna – jej zadaniem jest zapobieganie wnikania do organizmu patogenów chorobotwórczych. Jeśli chcesz, by wywiązywała się z niego skutecznie, musisz ją najpierw wzmocnić, a nic nie zrobi tego lepiej niż probiotyki, czyli dobre bakterie kwasu mlekowego. Znajdziesz je w fermentowanych produktach mlecznych (np. jogurty, kefiry, maślanki) oraz w kiszonkach (kiszona kapusta czy ogórki).
5. ZIELONA HERBATA Wspomaga odchudzanie oraz proces oczyszczania z toksyn, przyspiesza metabolizm, dodaje energii lub uspokaja (w zależności od czasu parzenia) – wszyscy znamy zieloną herbatę głównie z tych właściwości. Okazuje się jednak, że ma ona dobroczynny wpływ również na system odpornościowy. Jest bogatym źródłem flawonoidów, wśród których na szczególne wyróżnienie zasługuje galusan epigallokatechiny, znany jako EGCG, którego właściwości przeciwutleniające są silniejsze niż te witaminy C. Zielona herbata zawiera również L-teaninę – aminokwas, który wspiera działanie limfocytów T.Jak widzisz, dbanie o odporność nie należy do trudnych zadań – wystarczy na stałe wprowadzić małe zmiany w sposobie odżywiania, by skutecznie stawić czoła jesienno-zimowej aurze.
Źródła:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2906676/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11697022/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4863266/
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-that-boost-the-immune-system